Polędwiczki wieprzowe sous vide

kawalki-miesa-na-desce-drewnianej


Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Produkty zapakowane próżniowo można też dłużej przechowywać w warunkach chłodniczych i co ważne nie zajmują one wiele miejsca.
Gotowanie próżniowe nie jest wcale takie skomplikowane, jak się nam wydaje. Wystarczy tylko posiadać niewielkie urządzenie, przypominające z wyglądu blender-żyrafę i w miarę wysoki garnek.  Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą  się  gotować w tak zwanym własnym sosie.
Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso. Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć i na talerz!
Na blogu jest też przepis na szynkę wieprzową sous-vide.



Urządzenie do sous vide Unold, czyli gotowanie w próżni

"Gotowanie sous vide nie jest już zarezerwowane tylko dla szefów kuchni. Teraz, możesz spróbować tej nowoczesnej metody także w domowych warunkach, dzięki urządzeniu Unold 58905. Podgrzewa ono wodę do ustawionej temperatury (między 0°C a 95°C) i podtrzymuje ją do czasu zakończenia gotowania. Gotowanie próżniowo zapakowanej żywności pozwala zachować większość witamin i wartości odżywczych, jak również uzyskać niezwykle delikatne potrawy" - przeczytamy na stronie producenta. Na rynku dostępna jest też zgrzewarka próżniowa Unold 48016.
Od jakiegoś czasu metoda gotowania sous vide podbija nasze kulinarne podniebienia. Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, a  jej nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dokładnie „w próżni”. Polega ona na gotowaniu produktów zamkniętych w  woreczkach próżniowych
Potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i zapach, a także zachowują wszystkie swoje walory odżywcze.
Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze produkt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy. Naturalne soki są zatrzymane w potrawie i z tego powodu nie wymaga ona dodawania wielu ziół i przypraw. Dlatego też należy pamiętać, że gotując tą metodą trzeba być ostrożnym jeśli chodzi o ilości wkładanych do torebek aromatycznych dodatków.
Przygotowanie tego typu potraw, wymaga odpowiednich urządzeń, które precyzyjnie utrzymują właściwą temperaturę wody, ponieważ w tym sposobie gotowania bardzo ważne jest balansowanie temperaturą wody, odpowiednie dopasowanie jej do rodzaju i wielkości produktu. Takim właśnie urządzeniem jest Sous-vide stick Firmy Unold

Opis produktu
  • Zasilanie: 1,300 W, 220-240 V~, 50/60 Hz
  • Regulacja temperatury gotowania (+/- 0,1°C)
  • Nadaje się do umieszczenia w naczyniach do gotowania o wysokości co najmniej 18 cm
  • Wyświetlacz LCD
  • Łatwe w czyszczeniu
  • Łatwe w przechowywaniu (kompaktowe wymiary)
  • Wymiary: 36.7 x 13.5 x 8.8 cm
  • Kolor: stal nierdzewna + czarny




Podgrzewa ono wodę do ustawionej temperatury (między 0°C a 95°C) i podtrzymuje ją do czasu zakończenia gotowania.
Czytelny wyświetlacz i łatwa regulacja temperatury sprawiają, że urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Można na nim ustawić dowolną temperaturę gotowania w zakresie 0°C do 95°C.
Aby korzystać z tego urządzenia sous vide nie potrzeba kupować specjalnych garnków, to bardzo ważna informacja. Można go zamocować na ściance większości typowych garnków, które posiadamy w kuchni.  Urządzenie posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem, w sytuacji gdy w garnku zabraknie wody, automatycznie się wyłączy.
Cyrkulator do sous-vide Unold Sous Vide Stick (58905) ma bardzo dużą moc 1300 watów, dzięki której skutecznie potrafi utrzymać wodę w konkretnej temperaturze z zakresu od 0 do 95 stopni Celsjusza.
Jak widzicie jego obsługa jest bardzo prosta i nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności, ani dodatkowych naczyń kuchennych. Na początek warto się stosować do tabeli temperatur i czasu gotowania zalecanych przez producenta. Z czasem można je delikatnie moderować w  zależności od Waszych upodobań kulinarnych.
Sous vide to gotowanie w gorącej wodzie, jednak nie we wrzątku! Dokładna temperatura uzależniona jest od rodzaju mięsa:

   58 °C – 62 °C:  temperatura zalecana dla mięs, które mają być serwowane jako krwiste. Jest to również wystarczająca temperatura aby rozpuścić twardą tkankę łączną w mięsie. 
   66 °C – 68 °C: zdolność wchłaniania wody przez tkanki mięśniowe jest znacznie ograniczona przy podgrzewaniu powyżej 68 stopni. Temperatura zalecana dla drobiu i dobrze wysmażonego mięsa.
   83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw.








-------------------------------------------------------------
Polędwiczki wieprzowe sous vide
Czas przygotowania: 120 minut
Czas gotowania: 90 minut
Temperatura gotowania: 59 stopni Celsjusza
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz 




Wykonanie:
Polędwiczki umieszczamy w plastikowych workach przeznaczonych do pakowania próżniowego. Na każdym kawałku mięsa umieszczamy przekrojone na pół ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i pokrojone w kosteczki kawałki masła.  Worki szczelnie zamykamy przy pomocy zgrzewarki.
Do dużego garnka wlewamy wodę, do rantu garnka przypinamy urządzenie do sous vide. Włączamy je i ustawiamy żądaną temperaturę. Gdy woda ją osiągnie wkładamy do niej zawakowane polędwiczki. Gotujemy je przez 90 minut.
Po tym czasie wyjmujemy je z woreczków, delikatnie solimy i pieprzymy i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym maśle na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru.


Komentarze

  1. jakie soczyste mięso wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polędwiczki przygotowane rewelacyjnie! Świetne zdjęcia, z pewnością również świetnie smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie, i chociaż fanką mięsa nie jestem, na coś takiego z pewnością bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę wyszły boskie <3

      Usuń
    2. Mam pytanie dotyczące solenia. Można mięsko posolić przed gotowaniem, czy pogorszy to smak, soczystość itp?

      Usuń
    3. Można je posolić, ale trzeba pamiętać, że sosu vide wyostrza smak przypraw i jak się przesadzi z solą to mogą być za solne.

      Usuń
    4. Ok, dziękuję za odpowiedź. Właśnie się gotuje, zobaczymy jak wyjdzie 😀

      Usuń
    5. Dziękuję za odpowiedź, właśnie się gotuje i zobaczymy jak wyjdzie

      Usuń
    6. Na pewno będzie pysznie :)

      Usuń
  4. Witam.Kupiłam cylkulator i będę uczyła się gotować wg Twoich przepisów.A kupiłam go z myślą o parzeniu wędlin.
    Dziękuję, za przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz