12/26/2017

Szynka wieprzowa sous vide

surowe-mieso-z-przyprawami

Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Produkty zapakowane próżniowo można też dłużej przechowywać w warunkach chłodniczych i co ważne nie zajmują one wiele miejsca.
Dziś zapraszam Was na szynkę wieprzową przygotowaną właśnie metodą sous vide. Po ugotowaniu szynkę podpiekamy jeszcze w piekarniku, żeby nabrała nieco kolorów, ponieważ mięso przygotowane tą metoda zawsze jest bardzo blade. Warto wybrać szynkę z tłuszczykiem - jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku - wtedy mięso będzie bardziej soczyste.
Jeśli nie macie urządzenia czy cyrkulatora do sous vide, mięso możecie parzyć w dużym garnku, kontrolując przy tym temperaturę przy pomocy termometra. Jest to czasochłonne, ale mięso wychodzi bardzo smaczne.
Na blogu znajdziecie też przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe sous-vide.




Szynka wieprzowa sous vide
Czas przygotowania: 6 godzin 30 minut + czas marynowania
Składniki:
  • szynka wieprzowa z tłuszczykiem o wadze ok. 700 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • ok. łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku


 Wykonanie:
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Szynkę umieszczamy w siatce. Jeśli nie posiadamy siatki, pomijamy ten etap. Mięso nacieramy solą i majerankiem, a następnie wkładamy do specjalnego woreczka próżniowego. Szynkę okładamy czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Z woreczka odsysamy powietrze, zamykamy go. Mięso wkładamy na 5-6 godzin do lodówki. 
Po tym czasie mięso gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku.
Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy sosem z pieczenia. Szynkę odstawiamy do wystudzenia. Przed pokrojeniem zdejmujemy z niej siatkę.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz