11/27/2017

Polędwiczki wieprzowe sous vide

kawalki-miesa-na-desce-drewnianej


Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Produkty zapakowane próżniowo można też dłużej przechowywać w warunkach chłodniczych i co ważne nie zajmują one wiele miejsca.
Gotowanie próżniowe nie jest wcale takie skomplikowane, jak się nam wydaje. Wystarczy tylko posiadać niewielkie urządzenie, przypominające z wyglądu blender-żyrafę i w miarę wysoki garnek.  Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą  się  gotować w tak zwanym własnym sosie.
Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso. Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć i na talerz!



Urządzenie do sous vide Unold, czyli gotowanie w próżni

"Gotowanie sous vide nie jest już zarezerwowane tylko dla szefów kuchni. Teraz, możesz spróbować tej nowoczesnej metody także w domowych warunkach, dzięki urządzeniu Unold 58905. Podgrzewa ono wodę do ustawionej temperatury (między 0°C a 95°C) i podtrzymuje ją do czasu zakończenia gotowania. Gotowanie próżniowo zapakowanej żywności pozwala zachować większość witamin i wartości odżywczych, jak również uzyskać niezwykle delikatne potrawy" - przeczytamy na stronie producenta. Na rynku dostępna jest też zgrzewarka próżniowa Unold 48016.
Od jakiegoś czasu metoda gotowania sous vide podbija nasze kulinarne podniebienia. Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, a  jej nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dokładnie „w próżni”. Polega ona na gotowaniu produktów zamkniętych w  woreczkach próżniowych
Potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i zapach, a także zachowują wszystkie swoje walory odżywcze.
Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze produkt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy. Naturalne soki są zatrzymane w potrawie i z tego powodu nie wymaga ona dodawania wielu ziół i przypraw. Dlatego też należy pamiętać, że gotując tą metodą trzeba być ostrożnym jeśli chodzi o ilości wkładanych do torebek aromatycznych dodatków.
Przygotowanie tego typu potraw, wymaga odpowiednich urządzeń, które precyzyjnie utrzymują właściwą temperaturę wody, ponieważ w tym sposobie gotowania bardzo ważne jest balansowanie temperaturą wody, odpowiednie dopasowanie jej do rodzaju i wielkości produktu. Takim właśnie urządzeniem jest Sous-vide stick Firmy Unold

Opis produktu
  • Zasilanie: 1,300 W, 220-240 V~, 50/60 Hz
  • Regulacja temperatury gotowania (+/- 0,1°C)
  • Nadaje się do umieszczenia w naczyniach do gotowania o wysokości co najmniej 18 cm
  • Wyświetlacz LCD
  • Łatwe w czyszczeniu
  • Łatwe w przechowywaniu (kompaktowe wymiary)
  • Wymiary: 36.7 x 13.5 x 8.8 cm
  • Kolor: stal nierdzewna + czarny




Podgrzewa ono wodę do ustawionej temperatury (między 0°C a 95°C) i podtrzymuje ją do czasu zakończenia gotowania.
Czytelny wyświetlacz i łatwa regulacja temperatury sprawiają, że urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Można na nim ustawić dowolną temperaturę gotowania w zakresie 0°C do 95°C.
Aby korzystać z tego urządzenia sous vide nie potrzeba kupować specjalnych garnków, to bardzo ważna informacja. Można go zamocować na ściance większości typowych garnków, które posiadamy w kuchni.  Urządzenie posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem, w sytuacji gdy w garnku zabraknie wody, automatycznie się wyłączy.
Cyrkulator do sous-vide Unold Sous Vide Stick (58905) ma bardzo dużą moc 1300 watów, dzięki której skutecznie potrafi utrzymać wodę w konkretnej temperaturze z zakresu od 0 do 95 stopni Celsjusza.
Jak widzicie jego obsługa jest bardzo prosta i nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności, ani dodatkowych naczyń kuchennych. Na początek warto się stosować do tabeli temperatur i czasu gotowania zalecanych przez producenta. Z czasem można je delikatnie moderować w  zależności od Waszych upodobań kulinarnych.
Sous vide to gotowanie w gorącej wodzie, jednak nie we wrzątku! Dokładna temperatura uzależniona jest od rodzaju mięsa:

   58 °C – 62 °C:  temperatura zalecana dla mięs, które mają być serwowane jako krwiste. Jest to również wystarczająca temperatura aby rozpuścić twardą tkankę łączną w mięsie. 
   66 °C – 68 °C: zdolność wchłaniania wody przez tkanki mięśniowe jest znacznie ograniczona przy podgrzewaniu powyżej 68 stopni. Temperatura zalecana dla drobiu i dobrze wysmażonego mięsa.
   83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw.








-------------------------------------------------------------
Polędwiczki wieprzowe sous vide
Czas przygotowania: 120 minut
Czas gotowania: 90 minut
Temperatura gotowania: 59 stopni Celsjusza
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz 




Wykonanie:
Polędwiczki umieszczamy w plastikowych workach przeznaczonych do pakowania próżniowego. Na każdym kawałku mięsa umieszczamy przekrojone na pół ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i pokrojone w kosteczki kawałki masła.  Worki szczelnie zamykamy przy pomocy zgrzewarki.
Do dużego garnka wlewamy wodę, do rantu garnka przypinamy urządzenie do sous vide. Włączamy je i ustawiamy żądaną temperaturę. Gdy woda ją osiągnie wkładamy do niej zawakowane polędwiczki. Gotujemy je przez 90 minut.
Po tym czasie wyjmujemy je z woreczków, delikatnie solimy i pieprzymy i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym maśle na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru.



Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. jakie soczyste mięso wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polędwiczki przygotowane rewelacyjnie! Świetne zdjęcia, z pewnością również świetnie smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie, i chociaż fanką mięsa nie jestem, na coś takiego z pewnością bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń