Domowy budyń kokosowy z musem malinowym

domowy-deser-w szklanym-pucharku

Lubicie domowy budyń ? Oczywiście - słyszę ze wszystkich stron ! To szybki deser, który przygotuje nawet dziecko !  Potrzebujemy tylko mleko, mąkę ziemniaczaną, ewentualnie żółtka, cukier, wanilię i  pyszny budyń waniliowy gotowy. Dziś postanowiłam nieco odmienić ten przepis,  ponieważ teraz w sklepie kupicie pyszne kokosy, to zapraszam na domowy budyń kokosowy z musem malinowym. Obiecuję, będzie pysznie !

Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:



Domowy budyń kokosowy z musem malinowym
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 1/3 łyżeczki masła
  • 300 g  mrożonych malin Poltino
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki świeżego kokosa lub wiórki kokosowe


Wykonanie:
Zamrożone maliny wrzucamy do miski i czekamy aż się rozmrożą. Wtedy przecieramy je na sicie, żeby pozbyć się pestek. Dodajemy cukier i mieszamy.
Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i dodajemy cukier. Na małym ogniu mleko doprowadzamy do wrzenia.
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną  i mieszamy.
Gdy mleko będzie już gorące wlewamy do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i esencję waniliową i mieszamy. Gotowy budyń przelewamy do salaterek przepłukanych zimną wodą. Na wierzch wylewamy mus malinowy i ozdabiamy kokosem.


Komentarze

  1. Ostatnio "chodzi" za mną budyń, a Ty jeszcze tak kusisz... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszę, kuszę.... Powiem Ci, że ten jest idealny :).

    OdpowiedzUsuń
  3. ten kokos z musem malinowym - idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz