2/16/2016

Domowy budyń waniliowy


Budyń waniliowy... któż go nie lubi ? Moje wspomnienie z dzieciństwa to pyszny budyń waniliowy polany sokiem malinowym. Oczywiście moja babcia nie robiła budyniu z proszku, tylko taki domowy. I sok też był własnej roboty. Zapraszam więc dziś Was na domowy budyń z prawdziwą wanilią, a nie waniliną. Jego przygotowanie wcale nie trwa dłużej, niż zrobienie takiego sklepowego.



Domowy budyń waniliowy
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 500 ml mleka 2%
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:
Z pół litra mleka odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnuszka dodajemy cukier waniliowy i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Na małym ogniu mleko doprowadzamy do wrzenia.
Do 1/2 szklanki mleka wlewamy rozkłócone żółtka, mieszamy, aż się dokładnie połączą z mlekiem, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i mieszamy.
Gdy mleko będzie już gorące wlewamy do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i mieszamy. Gotowy budyń przelewamy do salaterek przepłukanych zimną wodą.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Przepis zwodniczo podobny do mojego.. Chyba powinnaś podać inspiracje, którą się posłużyłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maja, bardzo mi przykro, że do tej pory nie odkryłam twojego bloga, a co za tym idzie nie czytałam twojego przepisu.
      JUż to nadrobiłam, byłam na twoim blogu i składniki u Ciebie są jednak nieco inne. A poza tym jak sobie wejdziesz w google i wpiszesz budyń, to chyba większość blogów spisała od Ciebie przepis ;-). No bo z czego można zrobić budyń jak nie z żółtka, mleka, cukru i masła ? Bloga piszesz od niedawna, więc może dlatego nie masz jeszcze doświadczenia jak to wygląda.
      Budyń ugotowałam według tego jak to robiła moja babcia, więc taką podałam inspirację :-).

      Usuń