Korzenny dżem z pigwy z imbirem

zolty-dzem-w-sloiku
Korzenny dżem z pigwy z imbirem
 

Pigwa, to żółty owoc, który swoim kształtem bardzo przypomina gruszkę, dlatego też nazywa się pigwą gruszkową. Występuje również w nieco mniejszej odmianie pod nazwą pigwowca japońskiego. Obydwie odmiany wspaniale sobie dają radę w naszym klimacie i obydwie są jadalne.

Pigwy są bardzo zdrowe, zawierają dużo witaminy C, B6 i B12, a także żelazo, potas, wapń, błonnik i pektyny. Doskonale wspomaga naszą odporność w okresie jesienno-zimowym.

Idealnie nadają się na przetwory, na surowo raczej się ich nie jada, można z nich natomiast zrobić sok.

Dziś zapraszam po przepis na korzenny dżem z pigwy z imbirem. Wspaniale pachnie jesienią, można go jeść na kanapkach lub potraktować, jako dodatek do pieczonego drobiu: kaczki, gęsi lub indyka.




Korzenny dżem z pigwy z imbirem


Korzenny dżem z pigwy z imbirem

Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na 3 słoiki o poj. ok 250 ml
Składniki:
  • 700 g pigwy
  • sok 1/2 cytryny
  • 300 g cukru
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
 



Wykonanie

  • Pigwę pokrój w ósemki i usuń z niej gniazdka nasienne. 
  • Pokrój w kostkę, przełóż do szerokiego rondla z grubym dnem, skrop sokiem z cytryny i wlej 1/2 szklankę wody. 
  • Owoce podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając. 
  • Gdy zmiękną wsyp cukier i dodaj drobniutko posiekany imbir. 
  • Gotuj na malutkim ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą szkliste, wtedy dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj i po 3 minutach przełóż do suchych i wyparzonych słoiczków. 
  • Wystudź stawiając słoiki do góry nogami.







 

Komentarze