Dyniowy przekładaniec z kremem i orzechami

dyniowe-pomaranczowe-ciasto-z-kremem

Dziś zapraszam na coś słodkiego, ale w dalszym ciągu z dynią w roli głównej. Powiem Ci, że bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem dyniowego puree i korzennymi przyprawami, mają ciekawy smak i piękny kolor.

Tym razem jest to dyniowy przekładaniec z kremem i orzechami włoskimi. Krem zrobiłam na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki 30%. To najprostszy krem, robi się go błyskawicznie i zawsze wychodzi.

Dobrze jest przygotować ciasto dzień wcześniej i dać mu poleżeć kilka godzin w  chłodnym miejscu. Krem stężeje, a blaty nieco zmiękną.


Dyniowy przekładaniec z kremem i orzechami

Dyniowy przekładaniec z kremem i orzechami

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

Ciasto:

  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 200 puree z pieczonej dyni
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków

Krem

  • 250 g mascarpone 
  • 200 ml kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

 


Wykonanie

  • Jajka z dodatkiem soli i cukru ubij na puszystą masę.
  • Dodaj puree z dyni i zmiksuj ma małych obrotach.
  • Mąkę przesiej ze wszystkimi przyprawami, dodawaj stopniowo do ciasta, miksując na małych obrotach.
  • Ciasto przełóż na papier do pieczenia i uformuj prostokąt o wymiarach 24 x 36 cm.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu zostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Pokrój na 3 kawałki o wymiarach 24 x 12 cm.
  • Kremówkę ubij z mascarpone na sztywną masę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Masę podziel na 3 części. Posmaruj nią pierwszy kawałek ciasta, posyp orzechami, ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj kremem, posyp orzechami i połóż ostatni blat. Posmaruj go kremem i posyp orzechami.
  • Ciasto przełóż w chłodne miejsce. Najlepiej  smakuje następnego dnia.



Komentarze