Makaron z kwiatami cukinii i pesto

zielona-cukinia-makaron

Lipiec to czas kwitnących cukinii. Uwielbiam te delikatne żółte kwiaty, bo nie dość, że pięknie wyglądają na naszych talerzach, to jeszcze doskonale smakują. Jest sporo różnych sposobów na ich przyrządzenie, ale dziś chciałam się podzielić z Wami bardzo prostym i pysznym przepisem na ich wykorzystanie.
Makaron z kwiatami cukinii i pesto przygotujemy szybko, dosłownie w tyle minut ile się będzie gotował makaron. To idealny letni obiad!


Makaron z kwiatami cukinii i pesto


Makaron z kwiatami cukinii i pesto

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 4 kwiaty cukinii z owocami
  • 4 baby cukinie
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki ulubionego pesto 
  • oliwa z oliwek EV
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 opakowania makaronu ( u mnie rurki) 
  • świeżo starty parmezan  
  • świeża bazylia


Wykonanie:

Czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie szklimy na rozgrzanej oliwie. Baby cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, wrzucamy do czosnku i przesmażamy razem przez 2 minuty, solimy i pieprzymy. Na wierzchu układamy kwiaty cukinii, przykrywamy patelnię i smażymy przez kolejne 2 minuty. 

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania. Gorący makaron przekładamy do dużej miski, dodajemy wodę z gotowania, pesto i plasterki cukinii. Dokładnie mieszamy. Na górze układamy kwiaty cukinii, posypujemy świeżo starym parmezanem i ziołami.




Komentarze