Rybne pulpety z sałatką z ziemniaków i bobu

okragle-brazowe-kotlety-na-zielonej-salacie
 
Dziś przy piątku przychodzę do Was z bardzo fajny przepisem z rybą w roli głównej. A ponieważ w mojej kuchni zawsze rządzi sezonowość, w związku z tym, jako dodatek do ryby przygotowałam sałatkę z młodymi ziemiankami i bobem.
 
Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie naszym kulinarnym bohaterem jest turbot. Postanowiłam zrobić z niego pulpety z koperkiem, wyszły bardzo delikatne i chrupiące. Powiem Wam, że to idealny letni obiad. Tak więc zostawiam Wam mój przepis na rybne pulpety z sałatką z ziemniaków i bobu i serdecznie Wasz zachęcam do przygotowania tego dania.



Turbot - naturalnie bałtycki

 

Turbot (cophthalmus maximus), zwany też skarpem jest rybą flądrokształtną i występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.
Mięso turbota jest białe, soczyste, zwarte i ma delikatny smak. Nie wymaga zbyt wielu przypraw ani aromatów, bo jego smak zdecydowanie broni się sam.  Turbota można dusić i smażyć, ale najlepiej smakuje prosto z grilla lub pieczony. Możemy go podać skropionego sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pyszny będzie także na przykład z lekkim sosem i warzywami. 



Rybne pulpety z sałatką z ziemniaków i bobem 

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 2 turboty
  • 1/2 czerwonej małej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki tartej bułki + do obtoczenia pulpetów
  • sól
  • pieprz 
  • olej do smażenia

Na sałatkę:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g bobu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • garść liści sałaty
  • opcjonalnie listki musztardowca


Wykonanie

Ryby filetujemy, resztki z patroszenia możemy zamrozić na bulion rybny. Mięso drobno siekamy, cebulę kroimy w  drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy i koperek. Dokładnie mieszamy i rękoma zwilżonymi zimną wodą formujemy pulpety. Obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.

W międzyczasie bób i ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze. Ugotowane warzywa obieramy, a ziemniaki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka i wraz z ziemniakami i bobem mieszamy w misce z oliwą i przyprawami. 

Na półmisek wykładamy sałatę, musztardowca, ziemniaczaną sałatkę i pulpety.


#naturalniebałtyckie





Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *