8/29/2017

Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym

zolte-kwiait-na-bialym-talerzu

Póki w warzywnikach i przydomowych ogródkach kwitną kwiaty cukinii wykorzystuję ten czas na maksa ! Z reguły staram się kupować żeńskie kwiaty, czyli takie z malutką cukinią. Te baby cukinie są przepyszne i bardzo delikatne. Dziś zapraszam moich czytelników na smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym. Są chrupiące i znikają z talerza w ułamku sekundy, tak wiec od razu zróbcie sobie podwójną porcję 😀.


Kwiaty cukinii
Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła.
Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach.

"Kwiaty cukinii to również jadalna część tego warzywa. Zbierane o świcie w  słoneczny dzień są mocno otwarte. Przechowane w chłodzie, następnego dnia po zerwaniu zaczynają się zamykać. 
Na polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie. Kwiat żeński posadowiony jest na malutkiej cukinii. W zależności od odmiany może to być zielona lub żółta, podłużna lub okrągła cukinia." - przeczytamy na stronie Gospodarstwa.
Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam szczerze, że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je smażyć same albo w cieście naleśnikowym, faszerować przeróżnymi farszami, zapiekać w piekarniku lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy pamiętać, że przed ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik.

Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii:
-------------------------------------------------------------
Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 6 żeńskich kwiatów cukinii
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • ok. 100 ml piwa
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
W misce miksujemy jajko, mąkę, piwo i przyprawy. Ilość piwa podaję w przybliżeniu, jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dodać więcej piwa. Ja wolę gdy ciasto jest luźne i lejące.
Z kwiatów cukinii delikatnie usuwamy pręciki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, każdy kwiat dokładnie maczamy w cieście i wkładamy w gorący tłuszcz. Smażymy z obydwu stron na lekko złocisty kolor.
Po usmażeniu układamy na chwil na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby je osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podajemy na stół.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Zawsze miałam ochotę je zrobić ale nigdy nie było na krzaczkach dość kwiatów, żeby mieć i kwiaty i warzywa później....no nic, może w przyszłym sezonie! :D wyglądają zachwycająco :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, to jest problem :). W takim układzie warto je kupić na targu lub dobrym warzywniaku. Jeszcze są.

      Usuń
  2. Ależ piękne kwiaty urosły na talerzu :) Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, ze piękne ? A na dodatek jeszcze pyszne :).

      Usuń