8/19/2017

Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami

zolte-kwiaty-widok-z-gory

Kwiaty cukinii to mój letni rarytas ! Szczególnie lubię żeńskie kwiaty, czyli takie, które w pakiecie mają jeszcze malutką cukinię. Możemy je smażyć, zapiekać lub grillować. Możemy je faszerować serkiem, ryżem lub krewetkami. Możemy także obtoczyć je w ubitym białku lub w cieście naleśnikowym i usmażyć na patelni. Tak czy siak - zawsze będzie pysznie 😋.


Kwiaty cukinii
Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła.
Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach.

"Kwiaty cukinii to również jadalna część tego warzywa. Zbierane o świcie w  słoneczny dzień są mocno otwarte. Przechowane w chłodzie, następnego dnia po zerwaniu zaczynają się zamykać. 
Na polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie. Kwiat żeński posadowiony jest na malutkiej cukinii. W zależności od odmiany może to być zielona lub żółta, podłużna lub okrągła cukinia." - przeczytamy na stronie Gospodarstwa.
Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam szczerze, że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je smażyć same albo w cieście naleśnikowym, faszerować przeróżnymi farszami, zapiekać w piekarniku lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy pamiętać, że przed ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik.

Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii:

-------------------------------------------------------------
Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 7 żeńskich kwiatów cukinii
  • 100 g obranych i ugotowanych krewetek
  • 5 łyżek białego serka w wiaderka
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • sklarowane masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki



Wykonanie:
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy rozgnieciony czosnek i dodajemy krewetki. Smażymy wszystko razem przez dwie minuty. Dodajemy sól, pieprz i natkę, mieszamy i odstawiamy. Serek mieszamy z natką.
Kwiaty cukinii delikatnie rozchylamy, usuwamy z nich pręciki. Do środka wkładamy po 1-1,5 łyżeczki serka, resztę kwiatka faszerujemy krewetkami.
Kwiaty delikatnie je zamykamy i układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Małe cukinie malujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz