7/15/2013

Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido


To było moje pierwsze spotkanie  tete a tete z kwiatami cukinii i dyni. Dużo słyszałam o tym daniu, ale jakoś nigdy mi nie było po drodze... Zachęcona wysypem męskich kwiatów na moich ogrodowych dyniach dokupiłam żeńskie kwiaty cukinii i wyszła  mi pyszna przekąska !

Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido

Składniki:
4 żeńskie kwiaty cukinii
8 kwiatów dyni Hokkaido
olej do głębokiego smażenia
sok z cytryny

Na ciasto:
mąka pszenna
woda gazowana
szczypta soli

Wykonanie:
Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut.
Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia  kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy.






Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Kurczę, zawsze chcę spróbować tych kwiatów cukinii, ale nigdzie nie potrafię ich dostać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jesteś z Wawy to mogę Ci podać dobry namiar :-)

      Usuń
  2. Wyglądają wspaniale. Marzę o takiej dyni. Ja swoje kwiaty też po prostu usmażyłam w cieście. Uwielbiam ich delikatny smak. Niebo... A mi wyszło tak: zapraszam - http://domodnaleziony.blogspot.com/2013/07/kwiaty-cukinii-czyli-lipcowa-rozkosz.html

    OdpowiedzUsuń