7/30/2017

Włoski domowy fine dining - warsztaty kulinarne


Zapraszam na fotorelację z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirpool. Tym razem tematem przewodnim warsztatów był włoski domowy fine dining. Było bardzo pysznie i bardzo elegancko. Zobaczcie jakie cudne dania przygotowaliśmy !





Włoski domowy fine dining - warsztaty kulinarne
Na początku lipca  miałam przyjemność wziąć udział  w warsztatach kulinarnych pod tytułem: Włoski domowy fine dining, które odbyły się w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Temat warsztatów był bardzo ciekawy. Mogliśmy się nauczyć jak przygotować ekskluzywne dania we własnym domu. Akademia mieści się na warszawskiej Pradze w kultowym Soho Factory. Warsztaty poprowadziła dla nas Cristina Catese, dzielnie jej asystował Michał Toczyłowski. 








Fine dining kojarzy się zazwyczaj z wyjściem do wystawnej restauracji. Na warsztatach mieliśmy wyjątkową okazję spróbowania pięciodaniowego menu degustacyjnego - opierającego się na włoskich składnikach -, które oczywiście musieliśmy najpierw przygotować. Mieliśmy też za zadanie sami zaserwować i zaaranżować przygotowane dania. Do dyspozycji mieliśmy przepiękne talerze. Cristina i Michał pokazali nam jak łatwo i w domowych warunkach ugotować wykwintne dania.
Oto co przygotowaliśmy podczas warsztatów:
  • Amuse-Bouche, czyli przekąska na początek, czyli  bruschettę z pianką pomidorową, perłami z mozzarelli di Bufala i oliwą bazyliową
  • Jajo/cukinia/trufla/jagody czyli Jajko parfait w lekkim bulionie warzywnym z mikro cukinią, oliwą truflową i kawiorem jagodowym.
  • Ryż/Sepia/Owoce morza/Spirulina/Migdały czyli Risotto Venere z Mulami i Kalmarami, z emulsją ze spiruliny i crunchem migdałowym
  • Wołowina/Vitelotte/Romanesco/Anchois/'Nduja czyli Policzki wołowe z chipsami z fioletowych ziemniaków, kalafiorem romanesco i salsą z anchois, papryką wędzoną i salami 'Nduja
  • Topinambur/Gorgonzola/Miód/Orzech Włoski czyli Lody z topinambura, gorgonzoli i miodu gryczanego, z orzechami włoskimi i masą cygaretkową


Było ekskluzywnie, bardzo smacznie  i - jak sami możecie zobaczyć na zdjęciach - przepięknie na talerzach ! Cristina jest niesamowitą nauczycielką, która doskonale potrafi przekazać swoją wiedzę i nauczyć kulinarnych trików. Warsztaty z Nią są dla mnie zawsze bardzo cennym doświadczeniem.








Print Friendly and PDF

2 komentarze: