7/07/2017

Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki)

rozowe-lody-w-kubkach

Dziś na blogu totalny letni hit ! Oto truskawkowe lody na patyku przygotowane tylko z trzech składników. Na dodatek nie zawierają jajek, czyli są totalnie bezpieczne, jeśli chcemy je przygotować podczas letnich upałów. A na koniec, nie musimy do nich używać maszynki do lodów, ani ich miksować co kilka godzin ! Tak więc jak widzicie lody są dziecinnie proste w przygotowaniu. No właśnie, koniecznie zaproście dzieciaki do pomocy 😋.



Parę słów o truskawkach

Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły do połowy lipca. W tym roku niestety po wiosennych przymrozkach sezon będzie krótszy a i ceny są sporo wyższe. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wartościach smakowych tych aromatycznych małych owoców, pomówmy więc o ich wartościach odżywczych. Są bogatym źródłem wielu witamin, a także minerałów i mikro- oraz makroelementów. Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Mają wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu i pobudzają białka chroniące przed cukrzycą. Zmniejszają także ilość kwasu moczowego w naszym organizmie, który podrażnia stawy.
Trwają również badania nad antywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych, Wynika z nich, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Niestety nie każdy może jeść te owoce, ponieważ mogą również silnie uczulić zarówno dzieci jak i dorosłych. Szczególnie nie powinny ich jadać matki, które karmią swoje maluchy piersią.

Wartości odżywcze w 100 g
  • kalorie - 28
  • węglowodany - 7,2 g
  • białko - 0,7 g
  • tłuszcze - 0,4 g
  • błonnik - 1,8 g
  • indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40
  • wapń - 16 mg
  • żelazo - 0,41 mg
  • magnez - 13 mg
  • fosfor - 24 mg
  • potas - 153 mg
  • sód - 1 mg
  • cynk - 0,14 mg
  • witamina C - 60 mg
  • witamina A - 1 μg
  • witamina E - 0,29 μg
  • witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg
  • witamina B3 (PP) - 0,386 mg
  • witamina B6 - 0,047 mg
Źródło:  USDA National Nutrient Database

Truskawki w kuchni
Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye.



Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki)
Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia
Składniki:

  • 250 ml kremówki 36%
  • 110 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • ok. 200 g truskawek + truskawki do ozdoby


 Wykonanie:
Mleko i śmietana powinny być dobrze schłodzone.
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy.
Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem, następnie cienkim strumyczkiem dodajemy mleko, cały czas mieszając silikonową szpatułka. Gdy wszystko ładnie się nam połączy dodajemy po trochu zmiksowane truskawki. Delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do foremek, w środek wtykamy patyczek. Resztę truskawek kroimy na ćwiartki i układamy na lodach.
Lody wstawiamy do zamrażarki i mrozimy przez 3-4 godziny.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz