4/19/2017

Pesto z czosnku niedźwiedziego

zielone-pesto-w-bialej-misce

Właśnie teraz jest na niego czas ! Miłośnicy smaku i aromatu czosnku to coś dla Was: czosnek niedźwiedzi  serdecznie się Wam poleca 😃. Ta aromatyczna roślina ma wszystkie właściwości popularnego czosnku, ale przewyższa go jeśli chodzi zawartość niektórych substancji, na przykład siarki. Siarka pobudza układ odpornościowy i wspomaga układ naczyniowo-sercowy.
W tym roku po raz pierwszy mam swój własny czosnek niedźwiedzi. Zeszłej wiosny posadziłam małe rozsady i teraz mogłam zebrać małe plony. Zrobiłam z nich pesto z dodatkiem różnych ziaren i orzeszków ziemnych. Wyszło pysznie, własnie zjadłam je z makaronem, odrobiną dobrej oliwy z oliwek i oczywiście świeżo startym parmezanem 😍. I na dodatek ten piękny soczysty zielony wiosenny kolor ! Kto się skusi ?
Na blogu znajdziecie też przepis na faszerowane jajka z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim.


Pesto z czosnku  niedźwiedziego
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • pęczek listków czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól
  • ok 1/4 szklanki oliwy  z oliwek EV

Wykonanie:
Wszystkie składniki pesto wrzucamy do pojemnika, blendujemy. Ja lubię kiedy pesto jest w miarę jednolite, więc u mnie miksowanie trwa nieco dłużej. W miarę potrzeby dodajemy więcej oliwy.
Tak naprawdę wszystko zależy od Waszego gustu: czy lubicie pesto gęste czy też rzadsze; czy gładkie czy też z wyczuwalnymi kawałkami ziaren czy orzeszków ? Tak więc, bawcie się składnikami 😉 .


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Uwielbiam Pesto, ale niestety nie mam czasu by je samemu robić także kupuję.
    Chociaż postaram się wypróbować Twój przepis i wykonać pesto według Twojej receptury !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam, jego przygotowanie trwa tylko kilka minut :D

      Usuń