3/15/2017

Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem

pieczone-warzywa-w-bialej-misce

Moi wierni czytelnicy doskonale wiedzą, że jestem ogromną fanka pieczonych warzyw ! Uważam, że jest to najlepsza forma obróbki termicznej jarzyn. Przygotowane w ten sposób zachowują większość składników odżywczych i mają niesamowity smak, który pieczenie wydobywa z  nich ze zwiększoną mocą. Do tej pory piekłam różne warzywa (pieczona kapustajesienne pieczone warzywapieczony kalafiorpieczone kolorowe burakipieczony bakłażan z zata'arempieczone frytki z batatów
pieczone młode warzywapieczona dynia) ale obok pietruszki przechodziłam z  obojętnością... Wszystko do czasu, aż koleżanka opowiedziała mi jak pyszna jest upieczona  z miodem i czosnkiem. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa, pyszna jest też pokrojona w małe kawałki, jako jeden ze składników sałatki.


Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1000 g pietruszki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Pietruszkę obieramy, większe korzenie kroimy wzdłuż na pół. W szklance mieszamy oliwę, miód i przyprawy, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pietruszkę układamy w naczyniu żaroodpornym.  Sos wylewamy na pietruszkę i dokładnie obtaczamy nim wszystkie korzenie. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, pietruszka delikatnie się wtedy przyrumieni.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz