10/27/2016

Pieczona kapusta

kapusta-na-czarnym-talerzu

Dziś Kulinarne przygody Gatity serwują pyszne i banalnie proste danie, oto przed Wami pieczona kapusta. Pewnie tym daniem nie odkryłam Ameryki, ale dla mnie jest to pierwszy raz z kapustą w takiej postaci. Główka kapusty leżała w kuchni i leżała, troszkę przywiędła, a ja nie bardzo miałam koncepcję co z niej zrobić... ? Piekłam na obiad bataty, więc uznałam, że może, przy okazji i kapustę upiekę ? Tak też uczyniłam i mieliśmy do obiadu pyszne warzywa. Serdecznie Wam polecam, a przy okazji zachęcam do upieczenia innych warzyw:
Jesienne pieczone warzywa
Pieczony kalafior
Pieczone kolorowe buraki
Pieczony bakłażan z zata'arem
Pieczone frytki z batatów
Pieczone młode warzywa
Pieczone cytrynowe ziemniaki



Pieczona kapusta
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:


Wykonanie:
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, kroimy na na 4 części. Nie usuwamy głąba. Dokładnie smarujemy olejem, posypujemy kminkiem, przyprawą i solą. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 40 minut w temperaturze 195 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kapusty. Najlepiej sprawdzić czy jest już miękka.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz