11/10/2013

Przyprawa do dań z kapustą


Za oknem coraz chłodniej, a w kuchni coraz większa chęć na gorące, sycące i niestety ciężkostrawne potrawy. Kapusta i wszystkie dania, które ją zawierają potrzebują pomocników  w postaci ziół i przypraw. Będą one wspomagać nasze trawienie, a przy okazji dodawać różnych aromatów i smaków.
Dziś odkopałam przepis, który podawała kiedyś Poser u siebie na Planet kitchen. Przyprawa ta będzie jak znalazł do dań z kapustą, która jesienią i zimą bardzo często gości na naszych stołach.

Przyprawa do dań z kapustą
Składniki:
3 liście laurowe
10 jagód jałowca
10 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka suszonej cebuli
3 suszone grzybki

Wykonanie:
Wszystkie składniki przyprawy ucieramy w moździerzu lub blendujemy.
Przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniczku.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Uwielbiam potrawy pachnące ziołami, chętnie skorzystam z Twojej propozycji Gatito, zwlaszcza, że nigdy do kapuchy nie dodawałam jałowca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uważałam, że jałowiec kocha się tylko z dziczyzną, ale już zmieniłam zdanie :D

      Usuń