12/02/2016

Kurczak Zagrodowy z Podlasia - warsztaty kulinarne


Mogę otwarcie powiedzieć: to były jedne z lepszych warsztatów kulinarnych w tym roku ! Tematem przewodnim był kurczak Zagrodowy z Podlasia, a przygotowaliśmy go na rożne sposoby z fantastycznym szefem kuchni, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, Andrzejem Polanem.
Zapraszam na relację !



Kurczak Zagrodowy z Podlasia - warsztaty kulinarne
23 listopada miałam ogromną przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z kurczakiem Zagrodowym. Warsztaty odbyły się w warszawskim studiu kulinarnym Smolna8, skąd roztacza się przepiękny widok na Warszawę. Na warsztaty zjechali blogerzy kulinarni z całej Polski, a gotowaliśmy wspólnie z szefem kuchni Andrzejem Polanem.


Zanim jednak przeszliśmy do gotowania mogliśmy porozmawiać chwilę z przedstawicielami producenta na temat kurczaków oraz faktów i mitów jakie wokół nich krążą. Przedstawię je w kilku punktach.
Kurczak Zagrodowy:
  • pochodzi z małych ekologicznych gospodarstw z Podlasia
  • ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, może więc swobodnie biegać
  • jest wolnorosnący, czyli chowany przez 56 dni
  • jest żywiony tylko i wyłacznie karmą roślinną bez GMO
  • jest chowany bez antybiotyków, ponieważ ta krzyżówka jest bardzo odporna na choroby. Natomiast jeśli jednak zachoruje przestaje być zagrodowym
  • jest idealny w zdrowiej diecie, ponieważ zawiera więcej białka i mniej tłuszczu (cieńsza skórka)
  • mięsa nie trzeba myć po wyjęciu z opakowania, w ubojni już zostało umyte i przygotowane do gotowania
Zdecydowanie warto kupować kurczaki z wiadomego pochodzenia, czyli z dużych przetwórni w których nieustannie przeprowadzane są badania mięsa i kładzie się nacisk na jego ekologiczną produkcję.



Zaopatrzeni w podstawową wiedzę na temat Zagrodowego ruszyliśmy do kuchni, aby gotować wraz z Adamem, który choć nieco niedysponowany, cały czas wspierał nas swoją wiedzą, przeróżnymi ciekawymi opowiastkami i pomocą podczas przyrządzania stworzonych przez niego przepisów.




Fot. Julita Strzałkowska

W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:
  • Kurcze pieczone z farszem z ziemniaków i jabłek z sosem z brusznicy i gorczycy
  • Kurcze pieczone z kukurydza, jęczmieniem i grzybami
  • Udka kurczaka confit z sałatą z cytrusów i kolorowymi ziemniaki
  • Piersi kurczaka z kuskusem i rosołem bazyliowym


Fot. Julita Strzałkowska

Fot. Julita Strzałkowska

Fot. Julita Strzałkowska


Fot. Julita Strzałkowska

Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i za wspaniałą atmosferę podczas czas warsztatów. Po teoretycznej i praktycznej wiedzy, jaką zdobyłam w  trakcie warsztatów,  kurczak mi już nie straszny. Dziękuję również Andrzejowi, ze tak fajnie poprowadził warsztaty, a przy okazji bawił nas kulinarnymi opowieściami i zdradzał kuchenne triki.
Było super, proszę o jeszcze 😋.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Witam. A gdzie można kupić takiego kurczaka? Ponieważ nie kupuję kurczaków w sklepie ze względu na hormony i antybiotyki, takiego bym zjadła chętnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tej stronie: http://zagrodowy.pl/sklepy/ można wyszukać :-).
      Naprawdę jest b. smaczny i delikatny.

      Usuń
    2. Znalazłam,dziękuję.Ale nic nie piszą o hormonach a właśnie to interesuje mnie najbardziej.Szukam czegoś co mogłabym podać bez obaw dzieciom.

      Usuń
    3. Z tego co nam mówili kurczaki w Polsce nie dostaje hormonów, ponoć to wierutna bzdura, która krąży w obiegowej opinii. Zagrodowy to dobra krzyżówka, która jest chowana zdecydowanie dłużej niż brojler i nie ma potrzeby podawania jej hormonów, żeby przyspieszyć jego wzrost.

      Usuń