11/15/2016

Korzenne ciasto dyniowe z orzechami


Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec ? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko,  a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś z  dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam !


 

Korzenne ciasto dyniowe z orzechami
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm
Składniki:
  • 250 g pieczonej dyni
  • 3 jajka
  • 60 g oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g mąki Puszystej Tortowej Lubella
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • cukier puder

Wykonanie:
W jednej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki, mieszamy je. Natomiast w drugiej umieszczamy suche i przesiane składniki. Zawartość obu misek łączymy i wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy orzechy i pestki i jeszcze raz mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagranym do temperatury 175 stopni przez 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może uleć zmianie. Ważne jest, żeby ciasta nie przesuszyć.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy  je cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Świetne ciacho i jaki ma piękny kolor! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho jest boskie i szybkie w przygotowaniu :-).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Miedzy innymi za to uwielbiam ciasta z dynią :-).

      Usuń