Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec ? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko, a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś z dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam !
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm
Składniki:
- 250 g pieczonej dyni
- 3 jajka
- 60 g oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki orzechów
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- cukier puder
Wykonanie:
W jednej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki, mieszamy je. Natomiast w drugiej umieszczamy suche i przesiane składniki. Zawartość obu misek łączymy i wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy orzechy i pestki i jeszcze raz mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagranym do temperatury 175 stopni przez 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może uleć zmianie. Ważne jest, żeby ciasta nie przesuszyć.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.


Świetne ciacho i jaki ma piękny kolor! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńCiacho jest boskie i szybkie w przygotowaniu :-).
UsuńTen kolor <3
OdpowiedzUsuńMiedzy innymi za to uwielbiam ciasta z dynią :-).
UsuńJa z formy zrobilam muffinki.Hit :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis :)
Super pomysł!
UsuńCieszę się, że smakowało <3.