10/18/2015

Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna


Swego czasu bardzo popularną metodą na przeziębienie był kubek gorącego mleka z czosnkiem, miodem i masłem. Od kiedy natomiast świeży imbir mamy na wyciągnięcie ręki w prawie każdym sklepie używam napoju przygotowanego właśnie na bazie imbiru, a dokładniej syropu imbirowego.  Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza krążenie krwi rozgrzewając organizm. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zawiera allicynę, która ma także właściwości przeciwgrzybiczne. Wzmacnia i reguluje reakcje komórkowe układu immunologicznego, co zwiększa właściwości obronne organizmu. Miód natomiast wykazuje właściwości  Pijmy więc syrop imbirowy, ale pamiętamy, żeby nie dodawać go do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu. Możemy też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu ( po jednej łyżeczce kilka razy dziennie) przy objawach przeziębienia. 




Naturalny sposób na przeziębienie:  imbir, miód, czosnek, cytryna
Składniki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki syropu imbirowego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy ( najlepiej na szklanej desce, żeby nie tracić  cennych olejków eterycznych i allicyny), a następnie miażdżymy go nożem i przekładamy do słoika. Możemy też czosnek zmiażdżyć w moździerzu. Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok, dodajemy do czosnku. Zalewamy syropem i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie syrop przechowujemy w lodówce. Pijemy z ciepłą (nie gorącą) herbatą lub wodą, dodając około 2 łyżek na szklankę. 



Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja.Czy syrop imbirowy można zastąpić świeżym?Czy poleciła byPani jakis syrop dla 3 latka?o podo nym składzie?czy dzieci mogą takie syropki zażywać?będę wdzięczna za poradę .pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, spokojnie można syrop zastąpić świeżym imbirem. Jeśli 3-latkowi będzie smakował imbir- ma jednak specyficzny smak ☺ - podalabym mu to bez obaw.

      Usuń
  2. Witam ja zrobilam wlasnie dzies taki syrop mam nadzieje ,ze bedzi pomocny.Wnuk jest przeziebiony i chce mu go podac ma 3 latka.Mysle ze nie zaszkodze tym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie ! Dużo zdrówka dla wnuka :).

      Usuń
  3. witam, dlaczego nie powinniśmy dodawać syropu imbirowego do wrzątku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego, że w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza miód traci swoje wartości zdrowotne.

      Usuń
    2. a w syropie imbirowym jest miod?

      Usuń
    3. Nie, w syropie nie ma miodu. Natomiast gdy jest połączony z miodem, to unikamy wysokich temperatur.
      W przepisie dodaję i miód i syrop jednocześnie, stąd ta uwaga :).

      Usuń