10/18/2015

Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna


Swego czasu bardzo popularną metodą na przeziębienie był kubek gorącego mleka z czosnkiem, miodem i masłem. Od kiedy natomiast świeży imbir mamy na wyciągnięcie ręki w prawie każdym sklepie używam napoju przygotowanego właśnie na bazie imbiru, a dokładniej syropu imbirowego.  Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza krążenie krwi rozgrzewając organizm. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zawiera allicynę, która ma także właściwości przeciwgrzybiczne. Wzmacnia i reguluje reakcje komórkowe układu immunologicznego, co zwiększa właściwości obronne organizmu. Miód natomiast wykazuje właściwości  Pijmy więc syrop imbirowy, ale pamiętamy, żeby nie dodawać go do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu. Możemy też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu ( po jednej łyżeczce kilka razy dziennie) przy objawach przeziębienia. 




Naturalny sposób na przeziębienie:  imbir, miód, czosnek, cytryna
Składniki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki syropu imbirowego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy ( najlepiej na szklanej desce, żeby nie tracić  cennych olejków eterycznych i allicyny), a następnie miażdżymy go nożem i przekładamy do słoika. Możemy też czosnek zmiażdżyć w moździerzu. Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok, dodajemy do czosnku. Zalewamy syropem i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie syrop przechowujemy w lodówce. Pijemy z ciepłą (nie gorącą) herbatą lub wodą, dodając około 2 łyżek na szklankę. 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz