10/18/2015

Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna

imbir-syrop-czosnek

Swego czasu bardzo popularną metodą na przeziębienie był kubek gorącego mleka z czosnkiem, miodem i masłem. Od kiedy natomiast świeży imbir mamy na wyciągnięcie ręki w prawie każdym sklepie używam napoju przygotowanego właśnie na bazie imbiru, a dokładniej syropu imbirowego.  Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza krążenie krwi rozgrzewając organizm. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zawiera allicynę, która ma także właściwości przeciwgrzybiczne. Wzmacnia i reguluje reakcje komórkowe układu immunologicznego, co zwiększa właściwości obronne organizmu. Miód natomiast wykazuje właściwości konserwujące, antybiotyczne i przeciwstawiające. 
 ale pamiętamy, żeby nie dodawać go do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu. Możemy też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu ( po jednej łyżeczce kilka razy dziennie) przy objawach przeziębienia. 

Na blogu znajdziecie także zdrowe przepisy na:





Naturalny sposób na przeziębienie:  imbir, miód, czosnek, cytryna
Składniki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki syropu imbirowego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy ( najlepiej na szklanej desce, żeby nie tracić  cennych olejków eterycznych i allicyny), a następnie miażdżymy go nożem i przekładamy do słoika. Możemy też czosnek zmiażdżyć w moździerzu. Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok, dodajemy do czosnku. Zalewamy syropem i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie syrop przechowujemy w lodówce. Pijemy z ciepłą (nie gorącą) herbatą lub wodą, dodając około 2 łyżek na szklankę. 



Print Friendly and PDF

16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja.Czy syrop imbirowy można zastąpić świeżym?Czy poleciła byPani jakis syrop dla 3 latka?o podo nym składzie?czy dzieci mogą takie syropki zażywać?będę wdzięczna za poradę .pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, spokojnie można syrop zastąpić świeżym imbirem. Jeśli 3-latkowi będzie smakował imbir- ma jednak specyficzny smak ☺ - podalabym mu to bez obaw.

      Usuń
  2. Witam ja zrobilam wlasnie dzies taki syrop mam nadzieje ,ze bedzi pomocny.Wnuk jest przeziebiony i chce mu go podac ma 3 latka.Mysle ze nie zaszkodze tym.

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, dlaczego nie powinniśmy dodawać syropu imbirowego do wrzątku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego, że w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza miód traci swoje wartości zdrowotne.

      Usuń
    2. a w syropie imbirowym jest miod?

      Usuń
    3. Nie, w syropie nie ma miodu. Natomiast gdy jest połączony z miodem, to unikamy wysokich temperatur.
      W przepisie dodaję i miód i syrop jednocześnie, stąd ta uwaga :).

      Usuń
    4. Ile świeżego imbiru trzeba dodać ?

      Usuń
    5. W tym przepisie nie ma świeżego imbiru, jest tylko syrop z imbiru. Proszę kliknąć w link z przepisem na syrop, tam będą składniki.

      Usuń
  4. ja kroje cytrynę dodaje imbir krojony dodaje miód i ciepła wodę wszystko mieszam i wypijam cały kubek pół litra ,nie choruje już drugi rok .

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaczęłam ten syrop podawac synkowi jak miał niecałe 3 latka, w okresie jesienno-zimowym. Zaczął chodzić do przedszkola i tylko kilka razy katarek. Robię dokładnie wg tego przepisu. Rewelacja. Polecam każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  6. A można prosto z łyżki czy trzeba rozrobić do picia

    OdpowiedzUsuń