5/06/2015

Empanadillas con atun, czyli hiszpańskie pierożki


Empanadillas con atun, czyli pierożki z tuńczykiem to jedna z typowych hiszpańskich przekąsek. Możemy je przygotować na dwa sposoby, jeden to smażenie w głębokim tłuszczu i drugi, który wybrałam dziś, pieczenie w piekarniku. Ten drugi sposób jest zdecydowanie mniej kaloryczny i częściej z niego korzystam. Pierożki są doskonałe zarówna na ciepło, jak i na zimno.
Na blogu znajdziecie też inny przepis na  empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem.


 Empanadillas con atun, czyli hiszpańskie pierożki

Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje na 18 pierożków

Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka  w oleju
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 opakowanie gotowego ciasta na empanadillas
  • 1 żółtko



Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, gdy się lekko zeszkli dodajemy pomidory. Wszytko mieszamy i przez chwilę  przesmażamy i następnie redukujemy. Nadzienie do pierożków nie może być rzadkie. Dodajemy lekko odsączonego z oleju tuńczyka i przyprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, brzegi smarujemy zimną wodą, składamy na pół i sklejamy. Następnie dociskami ząbkami widelca, żeby ciasto się dobrze skleiło. Pierożki malujemy rozkłóconym żółtkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, aż pierożki ładnie zbrązowieją.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. jadłam kiedyś takie, Twoje wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd wziąć takie gotowe ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z reguły proszę znajomych lub sama przywożę z Hiszpanii, Wkładam do zamrażalnika i wyjmuję w razie potrzeby. W Necie pewnie też jest dostępne. Ostatecznie można użyć ciasta francuskiego.

      Usuń