4/09/2015

Orkiszowe muffiny light z owocami


 Po świętach, siłą rozpędu, ciągle mamy ochotę na coś słodkiego. Gorzej z naszym sumieniem, które nam mówi: basta, po świątecznym obżarstwie masz parę centymetrów w pasie więcej ! I na taką sytuację idealnym rozwiązaniem będą orkiszowe muffiny light z owocami. Są przygotowane na bazie mąki orkiszowej z  dodatkiem płatków owsianych, a  do tego oczywiście naturalny jogurt. Jeść, nie umierać ;-).



Orkiszowe muffiny light z owocami

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej typ 720
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • ok. 300 g brzoskwiń
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do silikonowej foremki na muffiny lub do papierowych papilotków wlewamy ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka przez około 30 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować.
Po wystudzeniu muffiny posypujemy cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: