Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie



Domowa biała kiełbasa pieczona w białym winie z  dodatkiem cebuli i oczywiście majeranku to wspaniała propozycja na obiad, nie tylko ten świąteczny. Możemy ją podać  z puree z  ziemniaków lub z kaszą. Przy okazji Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia zawsze robię białą kiełbasę. Z reguły nie jesteśmy w stanie jej zjeść od razu, więc ją mrożę. Potem wyjmuję, odmrażam i piekę w winie. Jest doskonała!


Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie 



Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie 

Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 8 kawałków surowej białej kiełbasy ( tutaj przepis na domową kiełbasę)
  • 2 spore cebule
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • ok. 1 łyżeczki czerwonej papryki
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • szczypta soli



 



Wykonanie:
Kiełbasę układamy w żaroodpornym naczyniu.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany na patelni tłuszcz, delikatnie solimy i smażymy, aż będzie szklista. Kiełbasę posypujemy papryką, układamy na niej cebulę, posypujemy majerankiem i zalewamy winem. naczynie przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim  kiełbasę przez 40 minut.





Komentarze

Prześlij komentarz