4/09/2015

Orkiszowe muffiny light z owocami


 Po świętach, siłą rozpędu, ciągle mamy ochotę na coś słodkiego. Gorzej z naszym sumieniem, które nam mówi: basta, po świątecznym obżarstwie masz parę centymetrów w pasie więcej ! I na taką sytuację idealnym rozwiązaniem będą orkiszowe muffiny light z owocami. Są przygotowane na bazie mąki orkiszowej z  dodatkiem płatków owsianych, a  do tego oczywiście naturalny jogurt. Jeść, nie umierać ;-).



Orkiszowe muffiny light z owocami

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej typ 720
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • ok. 300 g brzoskwiń
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do silikonowej foremki na muffiny lub do papierowych papilotków wlewamy ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka przez około 30 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować.
Po wystudzeniu muffiny posypujemy cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Czy można dodać mleko zamiast jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to być nieco ryzykowne, bo mleko jest zdecydowanie rzadsze niż jogurt, chyba, że dodamy więcej mąki, tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.

      Usuń