3/02/2015

Czekoladki z nutką chili


W kioskach pojawiła się właśnie nowa kolekcja wydawnictwa  DeAgostini  pod tytułem "Domowe słodkości". W pierwszym numerze znajdziecie między innymi przepis na domowe czekoladki  wkształcie serduszek. Instrukcja wykonania prowadzi Was krok po kroku, jak je wykonać. Ja troszkę ten przepis zmieniłam i dodałam pikantne chili. 
Wraz  z pierwszym numerem dostaniecie również różową foremkę do formowania czekoladowych serduszek i pudełeczko,  w którym można je przechowywać.



 Czekoladki  z nutką chili 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/8 - 1/4 łyżeczki chili 
  • parę kropel esencji waniliowej



 

Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z wodą. Ważne jest, aby woda nie dotykała spodu miski. Garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, maksimum 32 stopnie, a czekolada powinna topić się powoli.
Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na 10 minut, aby przestygła. Po tym czasie znowu ją powoli podgrzewamy do około 30 stopni, a gdy będzie płynna dodajemy esencję waniliową i chili. Chili najpierw dodajemy w niewielkiej ilości, dosłownie na czubek noża, ponieważ jej ostrość jest bardzo zróżnicowana. Dokładnie mieszamy.
Płynną czekoladą napełniamy foremki, delikatnie stukamy nimi o blat, aby pozbyć się powietrza i równomiernie je wypełnić. Wypełnioną foremkę odstawiamy w chłodne miejsce i pozostawiamy do stężenia. Trwa to około 60 minut.
Po tym czasie czekoladki wyjmujemy z foremki wyginając ją w obie strony delikatnie.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Czekoladki wyglądają pysznie... no i zdjęcia jak zawsze zachwycają mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne Ci wyszły!
    Mi brakuje cierpliwości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :-). Wiesz, nawet szybko mi poszło...

      Usuń