Czekoladki z nutką chili



Własnoręcznie wykonane czekoladki z naszym ulubionym smakiem? Zobaczcie jakie to proste 💓. Do ich zrobienia potrzebujemy tylko 3 składniki, no i oczywiście foremkę do czekoladek. Ja tym razem zrobiłam je z nutką chili, bardzo lubię to połączenie słodkiego i pikantnego smaku.




 Czekoladki  z nutką chili 


Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/8 - 1/4 łyżeczki chili 
  • parę kropel esencji waniliowej


 

Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z wodą. Ważne jest, aby woda nie dotykała spodu miski. Garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, maksimum 32 stopnie, a czekolada powinna topić się powoli.
Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na 10 minut, aby przestygła. Po tym czasie znowu ją powoli podgrzewamy do około 30 stopni, a gdy będzie płynna dodajemy esencję waniliową i chili. Chili najpierw dodajemy w niewielkiej ilości, dosłownie na czubek noża, ponieważ jej ostrość jest bardzo zróżnicowana. Dokładnie mieszamy.
Płynną czekoladą napełniamy foremki, delikatnie stukamy nimi o blat, aby pozbyć się powietrza i równomiernie je wypełnić. Wypełnioną foremkę odstawiamy w chłodne miejsce i pozostawiamy do stężenia. Trwa to około 60 minut.
Po tym czasie czekoladki wyjmujemy z foremki wyginając ją w obie strony delikatnie.




Komentarze

  1. Czekoladki wyglądają pysznie... no i zdjęcia jak zawsze zachwycają mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne Ci wyszły!
    Mi brakuje cierpliwości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :-). Wiesz, nawet szybko mi poszło...

      Usuń

Prześlij komentarz