Surówka z kiszonej kapusty


Dzisiaj na blogu kolejna surówka do opublikowanej już wcześniej kolekcji, czyli surówki z seleraz marchewki czy czerwonej kapusty. Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy  w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki...
Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta.


Surówka z kiszonej kapusty

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 4 osób

Składniki:
  • 500 g kiszonej (nie kwaszonej) kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • olej rzepakowy
  • szczypta cukru 
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kapustę lekko odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w  drobną kosteczkę. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na jarzynowej tarce. W misce mieszamy kapustę, cebulę, marchew i jabłko. Dodajemy olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Komentarze