11/29/2014

Arroz vedre, czyli zielony ryż


Dziś zapraszam na inną odsłonę ryżu. Będzie to odsłona kolorowa, bo zielona i inspirowana kuchnią meksykańską. Odsłona bardzo aromatyczna, która cudownie pachnie już od momentu wrzucenia ziół na patelnię. Gwarantuję, że Wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni.
Zielony ryż to fajna odmiana klasycznego ryżu, która pasuje  do prawie każdego dania. Ja podałam zielony ryż w duecie z kurczakiem ze świeżym mango i papryczką chili.


Arroz vedre, czyli zielony ryż

Proporcje dla 3 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
  • 250 g ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 400 ml bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)*
  • sól morska
  • pieprz
* Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek chłonie płyn inaczej.



Wykonanie:
Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy 3/4 natki z pietruszki, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Blendujemy zostawiając delikatne grudki. 
Na patelni rozgrzewamy pozostała oliwę i przesmażamy na niej ziołową pastę, do momentu, kiedy zacznie mocno pachnieć. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i smażymy cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Następnie ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zawsze sprawdzam czy ryż jest już miękki, bo każdy gatunek gotuje się inaczej. Na koniec dodajemy pozostałą natkę, mieszamy i podajemy.



Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł, w zimie i na jesień nigdy dość zielonego na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, w zimę na talerzu musi gościć kolor :).

      Usuń
  2. Właśnie, fajny pomysł szczególnie na ten czas:-) Wygląda bardzo fajnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu. Wygląda fajnie i smakuje też :).

      Usuń