Zupa dyniowa z marchewką
Dzisiejszy przepis na zupę krem z dyni, to już kolejna propozycja na zupę z tego zdrowego warzywa na moim blogu. Wcześniej pojawiła się już zupa-krem z pieczonej dyni i zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym. Ten przepis podrzuciła mi koleżanka. Gosiu, dziękuję Ci bardzo.
Dynia daje wiele możliwości w kuchni, możemy ją przygotować zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Większość dań przygotowuję na bazie pure z pieczonej dyni, Uważam, że pieczenie tego warzywa pozwala na wydobycie z niego całego jego smaku. Dlatego raz na jakiś czas piekę większą ilość dyni, a potem ją mrożę w porcjach po 300 - 500 g.

Zupa dyniowa z marchewką
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g pure z pieczonej dyni
- 5 szklanek bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej)
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 1,5 łyżeczki papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- sok z połowy pomarańczy
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zupę miksujemy i na koniec dodajemy sok z pomarańczy.
genialna w smaku, a konsystencja idealna!
OdpowiedzUsuńNo i ten kolorek ;-)
Usuń