Zupa Tom Yum


Gdy nastają pierwsze chłody ta zupa zawsze pojawia się w mojej kuchni. Jest obowiązkowym punktem mojego kulinarnego programu. Uwielbiam jej zbilansowane smaki... słodki, kwaśmy, ostry... Zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Doskonale zastąpi drugie danie. To taki rodzaj dania jednogarnkowego. Ostateczna jego wersja tego dania zależy od Waszego gustu i smaku. Dlatego gdy makaron będzie już miękki warto jeszcze raz skosztować zupę i przyprawić lub dodać nieco soku z cytryny czy też cukru.
Pytacie o listki limonki kaffir, kupuję świeże  w większej ilości i potem mrożę w pudełeczku. Idealnie się przechowują.



Zupa Tom Yum

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szalotki
  • 8 małych pieczarek
  • 150 g ugotowanej al dente fasolki szparagowej
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 5 listków limonki kaffir
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki pasty Tom Yum
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego

Wykonanie:
Pierś kroimy w cienkie paski, szalotkę i papryczkę drobno kroimy. W woku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim najpierw kurczaka, a później dorzucamy szalotki i papryczkę. Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy także przekrojone na pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować zupa. Wszystko zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Dodajemy pastę Tom Yum, fasolkę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i makaron. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 3-4 minuty. Zupę próbujemy i doprawiamy według potrzeby.


Komentarze