Tagliatelle z bakłażanem i adżiką
Bakłażan to moje ulubione warzywo. Niestety dla mojej rodzinki niekoniecznie... Jestem więc trochę osamotniona w moim wyborze i dlatego, jeśli już przygotowuję bakłażana, to robię go w małych ilościach lub robię na zapas i wekuję. Tak też było w tym przypadku bakłażana z adżiką. Pisałam o niej w poprzednio publikowanym poście → bakłażany w adżice
Adżika to ostry warzywny sos przygotowany na bazie pomidorów i czerwonej papryki, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę.
Tagliatelle z bakłażanem i adżiką
- 750 g pomidorów
- 250 g czerwonej papryki
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 25 g octu 10%
- 25 g soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oliwy
- 750 g bakłażana
- 500 g makaronu tagliatelle
- 3-4 łyżki świeżo starego parmezanu
- listki świeżej bazylii
Bardzo smacznie się prezentuje! Aż czuć zapach (przez komputer) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
Oj tak, muszę przyznać, że pięknie pachnie.
Usuńoj bardzo kuszący obiad, moje smaki zdecydowanie
OdpowiedzUsuńa nazwa sosu bardzo interesująca :)
Prawda ? Prosto i aromatycznie ;-).
UsuńObiad dla mnie, same pyszne składniki, wszystko co lubię.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Twój gust :-).
Usuń