Tagliatelle z bakłażanem i adżiką




Bakłażan to moje ulubione warzywo. Niestety dla mojej rodzinki niekoniecznie... Jestem więc trochę osamotniona w moim wyborze i dlatego, jeśli już przygotowuję bakłażana, to robię go w małych ilościach lub robię na zapas i wekuję. Tak też było  w tym przypadku bakłażana z adżiką. Tutaj pisałam o niej  w poprzednio publikowanym poście.
Adżika to ostry warzywny sos przygotowany na bazie pomidorów i czerwonej papryki, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. 
W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie  z makaronem i słodko-kwaskowym sosem pomidorowo-paprykowym.
 



Tagliatelle z bakłażanem i adżiką


Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 750 g pomidorów
  • 250 g czerwonej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2  papryczki chili
  • 25 g octu 10%
  • 25 g soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 750 g bakłażana
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 3-4 łyżki świeżo starego parmezanu 
  • listki świeżej bazylii 


 
Wykonanie:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę czyścimy z nasionek i również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz  z nasionkami  kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim  ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał.
Bakłażana kroimy w grube krążki, następnie w grubą kostkę, wkładamy do pomidorowego sosu i gotujemy kolejne 20 minut.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Następnie odcedzamy mieszamy z sosem i bakłażanami, posypujemy startym parmezanem i od razu podajemy.
 
 
 
 
 

Komentarze

  1. Bardzo smacznie się prezentuje! Aż czuć zapach (przez komputer) :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj bardzo kuszący obiad, moje smaki zdecydowanie
    a nazwa sosu bardzo interesująca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiad dla mnie, same pyszne składniki, wszystko co lubię.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz