10/07/2014

Leczo z kiełbasą


Leczo to moje ulubione jesienne danie. Wersji tego dania pochodzącego z kuchni węgierskiej jest mnóstwo. Ja też je gotuje w różnych odmianach, na blogu pojawiła się już  kolorowa wersja bez ziemniaków. Czasami z kiełbasą, czasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą sok, więc ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też pomidory aczkolwiek wiem, że tu szkoły są różne. Jeśli najpierw dodamy pomidory ziemniaki zostaną lekko twardawe, ze względu na  kwaśne soki pomidora. Dlatego zawsze, gdy gotuję ziemniaki w  daniu w którym są pomidory, staram się najpierw dodawać ziemniaki, a dopiero potem pomidory.



Leczo z kiełbasą

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 1000 g czerwonej papryki
  • 150 g cebuli
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 500 g pomidorów
  • 500 g kiełbasy
  • 700 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • opcjonalnie 1 łyżeczka  wędzonej czerwonej papryki 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kawałki (mniej więcej 2 x 2 cm). Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chili drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki.
na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim kiełbasę i cebulę przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę wraz z cebulą przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną paprykę, papryczkę chili i pieczarki. Garnek przykrywami i dusimy na malutkim ogniu. Lecza nie podlewam wodą ani bulionem, warzywa puszczą sok.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę 2 x 2 cm. Dorzucamy je do warzyw duszących się w garnku. pamiętajmy, żeby garnek był przykryty, warzywa będą się wtedy dusiły w parze.
Pomidory nacinamy i parzymy we wrzątku. Obieramy je ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do lecza wtedy kiedy ziemniaki będą już miękkie.
Wszystko dusimy razem około 5-10 minut. Czosnek miażdżymy i wraz z innymi przyprawami dodajemy do lecza. Mieszamy i od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: