Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem



Dziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać do rożnych dań, słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy. 
Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście,  a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-).




Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem

Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm
Czas przygotowania: 150 minut
Składniki:
  • 300 g pieczonej dyni
  • 650 g maki pszennej 500
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 g letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • gruba sól morska
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu


Wykonanie:
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą".
Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure z dyni, oliwę, sól i suszony rozmaryn. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera przez 10 minut. Miskę  z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i formujemy placek o wymiarach około 32 x 42 cm, przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W focacci robimy placem dziurki, wierzch smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy świeżym rozmarynem i grubą solą. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto delikatnie skrapiamy oliwą.


Komentarze