10/17/2014

Jogurtowy sos z zielonym pesto


 W moim przydomowym ogródku zrobiło się już bardzo jesiennie. Zebrałam ostatnie pomidorki koktajlowe, fasolkę szparagową. Dynie jeszcze czekają na zbiór. Pora też ściąć zioła. Część będę mrozić, tak jak na przykład lubczyk, tymianek czy rozmaryn. Część zasuszę, na przykład majeranek i estragon. Natomiast bazylia i oregano nie nadają się do mrożenia, ich listki czarnieją i tracą aromat. Postanowiłam więc  wykorzystać je w inny sposób: zrobiłam znowu bazyliowe pesto. A potem zrobiłam sos z jogurtem i dodałam do niego pesto. Wyszło pysznie i bardzo zielono.


Jogurtowy sos z zielonym pesto

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 400 g
  • 2 łyżki bazyliowego pesto 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • sól morska

Wykonanie:
Listki oregano kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt umieszczamy w misce i mieszamy z pesto. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Sos przyprawiamy i mieszamy. Na koniec dodajemy świeże listki ziół. Następnie sos przykrywamy i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Wspaniały! Uwielbiam i bardzo często robię + u mnie obowiązkowo czosnek do tego.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tym razem nie dodałam czosnku, bo szliśmy w gości ;-)

      Usuń