Kaszubski chleb na podmłodzie
Oto kolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia, organizowana przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Amber zaproponowała nam upieczenie chleba kaszubskiego z przepisu zaczerpniętego od Marcina z bloga Grahamka, weka i kajzerka. Nie sposób oprzeć się takiej propozycji, tym bardziej, że zbiegła się ona ze Światowym Dniem Chleba, który trzeba przecież uczcić smakowitym bochenkiem.
Tak więc mój przepis dołączam również do akcji prowadzonej na blogu Zorry.
Niech nam się upiecze :-).
Kaszubski chleb na podmłodzie
Proporcje na chleb o wadze 800 g
Czas przygotowania: 10-11 godzin
Składniki
Podmłoda:
- 250 g maki żytniej chlebowej
- 250 g letniej wody
- 12 świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
- cała podmłoda
- 250 g mąki pszennej typu 550
- 50 g letniej wody
- 8 g soli
- 30 g mleka w proszku
- 15 g roztopionego smalcu
- mąka ziemniaczana do podsypania koszyka
Wykonanie:
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem wyrabiamy do połączenia się składników. Podmłodę przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 6-8 godzin w temperaturze 27-28 stopni Celsjusza.
W 50 ml wody rozpuszczamy sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
Z ciasta formujemy okrągły bochenek, koszyk do wyrastania chleba dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną i umieszczamy w nim chleb. Przykrywamy ściereczką chleb i odstawiamy go na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dnie piernika ustawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą, aby piekarnik był naparowany w momencie kiedy będziemy do niego wkładać chleb. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia umieszczamy go również w piekarniku.
Gdy chleb nam wyrośnie delikatnie przekładamy go na drewnianą łopatkę i kładziemy na kamieniu. Jeśli nie mamy kamienia chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Przez pierwsze 5 minut chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, a z piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą. Chleb pieczemy jeszcze przez 30 minut. Studzimy na kratce.
W 50 ml wody rozpuszczamy sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
Z ciasta formujemy okrągły bochenek, koszyk do wyrastania chleba dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną i umieszczamy w nim chleb. Przykrywamy ściereczką chleb i odstawiamy go na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dnie piernika ustawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą, aby piekarnik był naparowany w momencie kiedy będziemy do niego wkładać chleb. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia umieszczamy go również w piekarniku.
Gdy chleb nam wyrośnie delikatnie przekładamy go na drewnianą łopatkę i kładziemy na kamieniu. Jeśli nie mamy kamienia chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Przez pierwsze 5 minut chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, a z piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą. Chleb pieczemy jeszcze przez 30 minut. Studzimy na kratce.
Kaszubski chleb na innych blogach:
Piękny! Twój bochenek przypomina mi kulę ziemską. Idealnie na Światowy Dzień Chleba!
OdpowiedzUsuńAniu, faktycznie :). Cudne porównanie !
UsuńŁadnie Ci wyrósł! Smakowity :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko :-)
UsuńPięknie Ci popękał.
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny raz!:)
Tak, tym razem postanowiłam go nie nacinać :-).
UsuńI ja dziękuję !
Agata,
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak popękany bochenek!
Ile w nim uroku.
Dziękuję,że byłaś z nami.
Aniu, ja dziękuję Ci za zaproszenie. Cieszę się, że mogłam piec z Wami, szczególnie w ten wyjątkowy dzień.
UsuńAnia porównała go do kuli ziemskiej :-).
Rzeczywiście jak kula ziemnska :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Alu i ja dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku :-)
UsuńPięknie upieczony! Dziękuję za wspólne październikowe chwile! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).
UsuńSwojsko i apetycznie wygląda, tylko kroić i zajadać...
OdpowiedzUsuńDziękuje, faktycznie był pyszny.
UsuńWygląda wspaniale, dorodny bochen ;) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, jesienne pozdrowionka :-)
UsuńMarze o takim koszu:-)Wygląda cudownie:-) Dziękuję za ten wspólny czas i pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, również dziękuję za wspólne pieczenie :-)
UsuńJeśli chodzi o kosz to polecam Allegro.
Jaki piękny chlebek Gatito, tak ładnie Ci wyrósł. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jesiennie.
Dziękuję Danusiu. Do następnego spotkania przy piekarniku :-)
UsuńPrzepiękny chlebek Agatko .... jak zawsze u Ciebie zresztą:) Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńJolu, bardzo Ci dziękuję za miłe słowo. Pozdrowionka :-)
UsuńPysznie wyglada...dzięki za wspólne pieczenie..[ nie ma mnie na liście,,a piekłam również]
OdpowiedzUsuńI ja również dziękuję :-)
UsuńŚliczny ma kolor, taki troszkę dyniowy.
OdpowiedzUsuńPrzysięgam, tym razem dyni do niczego nie dodawałam ;-)
UsuńPerfekcyjny! Jak smakował tak jak mój, to pewnie już dawno nic z niego nie zostało ;-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj, tak, zniknął szybko :-)
UsuńSilny bocen! Pięknie sie prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wisło :-)
UsuńPiękny bochenek! Muszę koniecznie kupić sobie takie koszyki to wyrastania.... Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję za wspólny czas. Koszyki polecam :-).
OdpowiedzUsuńPiękny :) Cieszę się że mogłyśmy razem upiec ten pyszny chleb!
OdpowiedzUsuńŁucjo i ja dziękuję za wspólny czas :-)
UsuńOj, spóźniłam się mocno... ale chleb wygląda wspaniale i zapisuję do wypróbowania. na pewno taki upiekę :)
OdpowiedzUsuńNa dobry chleb nigdy nie jest za późno :-)
UsuńLooks great and is on my list to bake soon! Thank you for participating in World Bread Day 2014!
OdpowiedzUsuńAnd I also thank you. See you next year :-)
Usuń