8/27/2014

Toskańska przyprawa ziołowa


Dziś zabieram Was w podróż  do pięknej, słonecznej i aromatycznej Toskanii. A wszystko za sprawą Małgosi z bloga Po prostu Marghe u której wypatrzyłam tę toskańską przyprawę przygotowaną na bazie świeżych ziół: szałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania.





Toskańska przyprawa ziołowa

Składniki:
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 6 gałązek świeżej szałwii
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka grubej soli morskiej



Wykonanie:
Zioła płuczemy, osuszamy ręcznikiem i odrywamy listki i igły. Czosnek obieramy i wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie zioła przesypujemy na tacę wyłożoną  papierem śniadaniowym lub ręcznikiem papierowym i suszymy  w suchym i przewiewnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Raz na jakiś czas zioła mieszamy, aby suszyły się równomiernie.
Po wysuszeniu mieszankę przechowujemy w szczelnym szklanym pojemniku.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. podoba mi się! dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że też Ci posmakuje :-)

      Usuń
  2. cóż za słoneczne zdjęcia! piękne! a przyprawy ciekawa jestem bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Wiewióro, w końcu to toskańska przyprawa :-). Dziś testowałam przyprawę z omletem i chorizo, wyszło bosko !

      Usuń