4/30/2014

Schab w majeranku nadziewany śliwką


Dzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska, gdyby Wam zostało jakieś mięsiwo, a  pogoda nie będzie pozwalała na rozpalenie grilla, to polecam odpalić piekarnik i upiec soczysty schab :-). Będzie doskonały na ciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek.
Na blogu są też inne przepisy na schab:  schab z warkoczem pieczony w majerankuschab ze słoika,


Schab w majeranku nadziewany śliwką

Składniki:
  • 1,2 kg schabu
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g suszonej śliwki
  • opcjonalnie kawałek siatki wędliniarskiej


Wykonanie:
W schabie przy pomocy ostrego noża robimy tunel. Upychamy w nim dokładnie śliwki. Schab wkładamy do siatki wędliniarskiej, żeby po upieczeniu miał ładny kształt i zawiązujemy końcówki.
Przyprawy mieszamy w miseczce z olejem i nacieramy nimi mięso. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykryciem i na 12 - 24 godziny wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schab podlewamy 2 - 3  łyżkami wody i pieczemy około 1, 5 godziny.
Po upieczeniu zdejmujemy siatkę i podajemy na ciepło lub na zimno. 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz