3/23/2014

Bazyliowe pesto


Uwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i
pesto z natki pietruszki i orzeszków, więc teraz przyszła kolej na klasyka gatunku czyli pesto z bazylią. Pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane  na grzance, idealne do każdego rodzaju makaronu, boskie z grillowanymi warzywami, rewelacyjne jako dodatek do kawałka usmażonej pierś z kurczaka czy kawałka łososia. Dla każdego, do koloru, do wyboru ! A jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty !



Bazyliowe pesto

Składniki:

  • 1 pęczek bazylii (u mnie doniczka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren uprażonego słonecznika
  • 2- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól morska gruboziarnista
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV

Wykonanie:
Do pojemnika od blendera wkładamy liście bazylii, ziarna słonecznika, czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy oliwę, ser i sól, wszystko miksujemy na gładką masę.
Przekładamy do suchego słoika, przechowujemy w lodówce.


Print Friendly and PDF

3 komentarze: