7/09/2013

Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe


Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa.  Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu.

Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe
Składniki:
1 kg młodych małych ziemniaków
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół.
W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy  majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek
Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone.


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Chętnie zjadłybyśmy takie ziemniaki na obiad:) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis - musi być pyszny ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi pysznie, bardzo lubię czosnek więc pewnie by mi smakowało takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie polecam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna akcja z tapas:) Będę zaglądać i wyczekiwać wpisów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię podobną sałatkę, ale dodaje jeszcze jaja przepiórcze:) pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi cudnie wyglądać :-)

    OdpowiedzUsuń