Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu.
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe
Składniki:
1 kg młodych małych ziemniaków
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół.
W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek
Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone.


Chętnie zjadłybyśmy takie ziemniaki na obiad:) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńsuper przepis - musi być pyszny ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
brzmi pysznie, bardzo lubię czosnek więc pewnie by mi smakowało takie danie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie polecam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna akcja z tapas:) Będę zaglądać i wyczekiwać wpisów:)
OdpowiedzUsuńTeż mi wpadła w oko :-)
Usuńrobię podobną sałatkę, ale dodaje jeszcze jaja przepiórcze:) pychotka ;)
OdpowiedzUsuńMusi cudnie wyglądać :-)
OdpowiedzUsuń