Dżem z nektarynek z imbirem

kawałki owoców w szklanym słoiku
Dżem z nektarynek z imbirem
 

Dżem z nektarynek z imbirem z dodatkiem skórki cytrynowej, to wspaniały i prosty sposób na zamkniecie aromatycznego lata w słoiku. Jeśli lubisz nektarynki, to serdecznie polecam Ci tę wersję. Na blogu znajdziesz także pyszną konfiturę z nektarynek. Konfitura jest zdecydowanie słodsza, niż dżem, a ja uwielbiam  w niej te duże kawałki owoców.

Dżem, tak samo, jak i konfitura są przetworami, które nie wymagają pasteryzacji. Zawierają dużo cukru, który sam w sobie jest wspaniałym konserwantem. Natomiast ważne jest, aby słoiki były wyparzone i suche,  nakrętki bez rdzy i uszkodzeń, a rant słoika czysty i bez resztek dżemu czy konfitury. Zakrętki trzeba dobrze dokręcić, a słoiki postawić, na przykład na blacie kuchennym denkami do dołu, żeby się dobrze zassały.


Inne przepisy na dżemy

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na owocowe dżemy, żeby przejść do któregoś z nich kliknij w linki poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Dżem z nektarynek z imbirem

Czas przygotowania: 3 - 4 godziny + czas oczekiwania
Proporcje na 3 słoiki o poj. 300 ml

Składniki:

  • 1200 g nektarynek
  • 300 g trzcinowego cukru
  • 4-cm kawałek imbiru
  • starta skórka z 1 cytryny


Wykonanie

  • Nektarynki przekrój na ćwiartki, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  • Owoce wrzuć do garnka o grubszym dnie i zasyp cukrem.
  • Wymieszaj i odstaw a 2-3 godziny, żeby owoce puściły sok. W tym czasie raz na jakiś czas owoce przemieszaj.
  • Imbir obierz i pokrój w  drobną kosteczkę. Wrzuć do owoców razem ze skórką cytrynową. Wymieszaj.
  • Gotuj owoce na małym ogniu pod przykryciem.
  • Gdy puszcza jeszcze więcej soku, zdejmij pokrywkę i gotuj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Gorące owoce przełóż do wypatrzonych słoików, dokładnie zakręć i ustaw do góry nogami, aż do wystygnięcia.


pokrojone nektarynki w syropie cukrowym
Dżem z nektarynek z imbirem

Komentarze