Dżem z nektarynek bez cukru

pomarańczowe kawałki owoców w słoiku
Dżem z nektarynek bez cukru
 

Dżem z nektarynek bez cukru? Zadasz sobie prawdopodobnie takie pytanie: czy to w ogóle jest możliwe? I ja spieszę od razu z odpowiedzią: tak, jest to możliwe 💗. A wszystko dzięki janginizacji, czyli gotowaniu owoców ze szczyptą soli we własnych sokach. Więcej o tej metodzie konserwacji owoców poczytasz w tym poście → Janginizacja owoców.
 
Ten sposób na przetwarzanie owoców jest idealny dla osób, które np. nie lubią słodkich dżemów lub z powód zdrowotnych nie mogą jeść cukru. Janginizacja jest banalnie prosta do zrobienia w domu, dlatego serdecznie Ci polecam jej wypróbowanie, tylko pamiętaj aby wybierać dojrzałe owoce, ponieważ one zawierają dużo fruktozy, czyi naturalnych cukrów.


Dżem z nektarynek bez cukru

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Składniki:

  • 1000 g dojrzałych nektarynek
  • szczypta soli 

 

szklany słoik z pomarańczowym dżemem na niebiekim tle

 

Wykonanie

  • Owoce umyj i pokrój na małe kawałki.
  • Przełóż do garnka z podwójnym dnem.
  • Dodaj sól, wymieszaj i zacznij gotować na małym ogniu. Gdy owoce puszcza sok możesz delikatnie zwiększyć moc palnika.
  • Owoce gotuj przez około godzinę, w zależności od tego, jak wodniste są owoce. 
  • Raz na jakiś czas owoce zamieszaj, aby się nie przypaliły.
  • Gorące owoce przełóż do czystych i wyparzonych słoików. 
  • Słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. 
  • Po tym czasie wyjmij je z garnka, dokręć i na koniec ustaw do góry nogami, aż do całkowitego wystudzenia. Pamiętaj aby sprawdzić, czy wieczka słoików są wklęsłe.
 
 

szkany słoik z łyżką na niebieskim talerzu


Komentarze