Letni obiad, czyli kasza smażona z warzywami i jajkiem

Kasza na patelni z plasterkami cukini i jajkiem
Letni obiad, kasza smażona z warzywami i jajkiem

Czy u Ciebie kasza gryczana smażona z sadzonymi jajkami to taki klasyk z dzieciństwa? A do kompletu jeszcze zsiadłe mleko, które można było kroić nożem? Niestety dziś takiego mleka ze świecą szukać, ale pyszną smażoną kaszę możemy sobie bez wątpienia przygotować 😀.

Jak pewnie wiesz, ja uwielbiam kombinować w kuchni, łączyć ze sobą różne produkty i eksperymentować, dlatego dziś zamiast kaszy gryczanej na mojej patelni pojawia się kasza jęczmienna. Oczywiście usmażę ją z jajkami, ale obok nich znajdą się również warzywa, czyli fasolka szparagowa i cukinia. W takim zestawie będzie to z pewnością idealnie skomponowany posiłek.

Letni obiad, czyli kasza smażona z warzywami i jajkiem to proste i łatwe do przygotowania danie, a przy okazji możemy też wykorzystać produkty, które zalegają nam w  lodówce. Ja użyłam cukinie i fasolkę, ale wspaniale sprawdzą się tutaj również inne warzywa, np. papryka, kalafior czy marchewka.

 

 

Letni obiad, kasza smażona z warzywami i jajkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej  
  • szczypta soli
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 garści ugotowanej cienkiej fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia  
  • 2 duże jajka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili
  • natka pietruszki

 

 

kawałki cukini i fasolki szparagowen na patelni z kaszą

 

Wykonanie

  • Kaszę wypłucz pod zimną wodą i gotuj w garnku z dużą ilością wody, aż będzie al dente. Po tym odcedź ją.
  • Na patelni na oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodaj pokrojoną na kawałki fasolkę oraz pokrojoną w pół plasterki cukinię. Smaż przez 2-3 minuty. 
  • Dodajemy kaszę, dokładnie wymieszaj, posolimy i popieprz.
  • W kaszy zrób dwa dołki, wlej odrobinę oleju i wbij jajka. 
  • Smaż pod przykryciem, aż jajka się zetną. 
  • Na koniec posyp chili i posiekaną natką i od razu podawaj.



sadone jajka na kaszy na białej patelni


Wpis finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Komentarze