Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami

podłużne kotlety mięsne na jasnym talerzu
Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami

 

Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami, to pyszny duet, który idealnie ze sobą współgra. To danie wcale nie jest trudne do przygotowania, a to pyszna odmiana dla burgera czy też tradycyjnej karkówki. 

Ja podałam je z sosem a'la tatarski, czyli sosem przygotowanym na bazie majonezu, jogurtu - lubię trochę odchudzić moje sosy, jeśli się da - i marynowanych grzybków z dodatkiem cebuli i konserwowego ogórka. Muszę przyznać, że ten sos doskonale pasuje do grillowanego mięsa,  a nie tylko do wędlin, jajek czy pasztetów, jak go podawałam do tej pory.

Mięso jest grillowane na drewnianych patyczkach do szaszłyków, które konieczne wcześniej musisz namoczyć w wodzie, żeby się nie przypaliły. Jeśli masz metalowe szpadki, to możesz je tutaj wykorzystać. Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać mięso, musi być kleiste, żeby się dobrze trzymało i nie spadło z patyczka czy szpadki podczas pieczenia.

Czas grillowania wieprzowych koft podaję orientacyjnie, ponieważ będzie on zależny od tego, jakiego masz grilla i jaką ma moc.

 

Przepisy na grillowane dania na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z grillem w roli głównej:

 

Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

 

Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami

 Czas przygotowania: 30 minut

Proporcje na 6 sztuk

Składniki
Kofty:
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej 
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól
  • pieprz  
  • oliwa

  

Sos z marynowanymi grzybkami

  • 2 łyżki majonezu  
  • 2 łyżki greckiego jogurtu
  • 1 słoik marynowanych grzybów
  • 1 konserwowy ogórek
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • natka pietruszki


Wykonanie

  • Na 2 godziny przez grillowaniem  namocz patyczki na szaszłyki w zimnej wodzie.
  • Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. 
  • Wszystkie składniki na kofty wrzuć do miski i bardzo dokładnie wymieszaj. Masa musi być kleista. 
  • Z mięsa formuj podłużne kotleciki, które owiniesz dookoła drewnianego patyczka do szaszłyków. Mięso musi dobrze do niego przylegać. 
  • Każda koftę posmaruj oliwą i grilluj z dwóch stron na średnio rozgrzanym grillu. W zależności od mocy grilla po ok. 10-15 minutach powinny być gotowe.
  • W międzyczasie przygotuj sos: wszystkie jego składniki wymieszaj w miseczce. 
  • Sos posyp natką pietruszki.

 

mięsne szaszłyki z warzywami na białym talerzu
Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami

Komentarze