Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami

spiralne białe ciastka na zielonym takerzu
Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym
 

Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami to pyszny pomysł na coś słodkiego do kawy. A ponieważ beza jest baaardzo słodka, to zrobiłam do niej cytrynowy krem, który nieco przełamuje tę słodycz. A wszystko zwieńczają nasze wspaniałe soczyste polskie maliny. Według mnie jest to połączenie idealne.

Pamiętaj, że wysuszona beza będzie bardzo szybko chłonęła wilgoć, więc kremem wypełniamy ciastka tuż przed ich podaniem. W przeciwnym razie bezy się będą kruszyć i rozpadać.

Bezy możesz również upiec dzień lub dwa wcześniej, żeby sobie trochę uprościć prace. Gdy wystygną przechowuj je w zamkniętym pojemniku.

Jak zrobić bezę idealną

Królowa beza potrafi być kapryśna, więc poniżej zostawiam Ci kilka trików na to, żeby pięknie się upiekła:

  • Białka powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Białka wbijaj po jednym do małej miseczki, a potem przelewaj do dużej miski. Nie będzie ryzyka zepsucia wszystkich białek, gdy wpadnie Ci odrobina żółtka
  • Miska, w której będziesz je ubijać powinna być sucha i czysta.
  • Ubijaj je do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści
  • Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czasami trzeba dostosować temperaturę indywidualnie. 
  • Jeśli zobaczysz, że beza robi się beżowa, to znaczy, że temperatura jest za wysoka i trzeba ją zmniejszyć.
  • Z tego przepisu wychodzą lekko ciągnące bezy, jeśli wolisz, żeby były kruche i bardziej wysuszone, przedłuż nieco czas ich suszenia.

 

Pyszne przepisy na bezę

 Inne przepisy z bezą w roli głównej:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 

 

białe okrągłe ciastka z kremem i czerwonymi malinami

 

Mini bezy z kremem cytrynowym i malinami

Czas przygotowania: 2,5 godziny
Składniki
Bezy:
  • 6 białek (ok. 210 g)
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem cytrynowy:
  • 250 g kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • sok z 1małej cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • maliny, borówki amerykańskie
  • listki mięty

 

Wykonanie

  • Białka powinny m wraz z solą umieść w dużej metalowej lub szklanej suchej misce. 
  • Zacznij je ubijać, najlepiej w mikserze planetarnym, na niewielkiej prędkości i ubijaj przez 2-3 minuty. 
  • Po tym czasie zaczynaj dodawać cukier. Cukier dodawaj po jednej łyżce i ubijaj już na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści - potrwa to około minuty, dodaj kolejną łyżkę. To bardzo istotny element przy robieniu bezy.
  • Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę. Zmiksuj. Beza powinna być lśniąca.
  • W międzyczasie  na papierze do pieczenia narysuj koła o średnicy ok. 10 cm. 
  • Papier połóż na blaszce do pieczenia.
  • Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i formuj coś w rodzaju miseczek z wysokich brzegiem lub gniazdek, do których później włożysz krem.
  • Piekarnik nagrzej do 120 stopni, góra-dół. 
  • Włóż bezy i od razu zmniejsz temperaturę do 90 stopni.
  • Susz bezy przez 100 minut.
  • Po tym czasie bezy zostaw w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia. Ja zostawiam je na całą noc. Bezy będą lekko ciągnące w środku.
  • Następnego dnia naszykuj krem.
  • W misce umieść schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijaj na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. 
  • Na koniec dodaj cukier puder, sok i skórkę z cytryny i miksuj tylko przez chwilę, aż składniki się połączą.
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dosyć dużą tylką. Ozdób bezy kremem, ułóż owoce i listki ziół.


białe mini bezy z białym kremem

Komentarze