Czekoladowe tiramisu

Czekoladowe tiramisu

Ten obłędny włoski deser ma mnóstwo zwolenników i wielbicieli. I wcale mnie to nie dziwi, bo on faktycznie jest rewelacyjny. Tym razem zrobiłam go w nieco innej wersji, niż ta klasyczna i muszę przyznać, że czekoladowe tiramisu również na stałe wejdzie do naszego słodkiego menu.

Ta czekoladowa wersja tiramisu jest równie prosta do przygotowania, jak ta zwykła. Po prostu wystarczy dodać do masy gorzkie kakao. 


Przepisy na tiramisu na blogu

Na blogu znajdziesz także tiramisu w innych odsłonach:

 
 
Więcej inspiracji na moim Instagramie
 
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Czekoladowe tiramisu

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 200 ml mocnego espresso
  • 60 ml likieru kawowego
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 500 g mascarpone
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki kakao do posypania 

Wykonanie

  • Zaparz kawę, wlej do niej likier, odstaw do wystudzenia. 
  • Do miski włóż żółtka, dodaj cukier i ubij na puszystą jasną masę.
  • Dodaj kakao i zmiksuj.
  • Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, miksując do połączenia się składników.
  • Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Przełóż do kremu i delikatnie wymieszał łopatką.
  • Biszkopty przekrój na pół, maczaj je z obu stron w wystudzonej kawie. Staraj się, aby zbytnio nie nasiąkły, bo się rozpadną, zanim je włożysz do pucharków.
  • Ułóż jedną warstwę biszkoptów w pucharkach. Wyłóż na nie połowę kremu. Posyp krem kakao.
  • Namocz w kawie kolejną warstwę biszkoptów, ułóż ją na kremie.
  • Wyłóż resztkę kremu na biszkopty i wyrównaj.
  • Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Na koniec tuż przed podaniem deserów posyp je kakao.
 
 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz